Muutokset pohjaan
Uudessa asunnossa myös keittiö on lähellä alkuperäiskuntoa ja kokee melkoisia muutoksia aikaisempaan verrattuna. Pelkästään tilaratkaisu tullaan uudistamaan melko perusteellisesti. Keittiön ja ruokailutilan välinen väliseinä on tarkoitus purkaa ja siirtyä lähemmäs "modernia tupakeittiötä," jossa keittiö ja ruokailutila muodostavat yhden kokonaisuuden. Eteiskäytävään nykyisin avautuva liinavaatekaappi laitetaan umpeen ja avataan keittiön puolelle siten, että kylmälaitteille tarkoitettu tila levenee 1200 mm leveälle kylmälaitteistolle riittäväksi. L-kirjaimen muotoisesta vaatehuoneesta erotetaan L:n sakara, josta tehdään ruokailutilaan avautuva 500 mm leveä, korkea komero. Mikäli säilytystila keittiössä (ja koko asunnossa) tuntuu riittämättömältä, olemme ajatelleet mahdollisena koota avohylly ruokailutilaan parvekkeen vastaiselle seinälle. Tätä tosin tuskin tehdään nykyisen remontin puitteissa, vaan asiaan palataan myöhemmin, jos tarvetta tuntuu olevan.
|
Yksi suuri syy siihen, miksi keittiö on suunnittelulistalla ensimmäisten asioiden joukossa, on yksinkertaisesti keittiöpakettien pitkähköt toimitusajat. Säännönmukaisesti eri toimittajat kertovat toimitukseen vaadittavan 5-7 viikkoa, joten keittiön tilaamisella alkaa olla jo jonkinlainen kiire, jotta "jouluksi kotiin"-tavoitteessa on edes teoriassa mahdollista pysyä.
Säilytystilat ja työskentelytaso
Kesällä asuntomessuilla tehdyn kartoituksen sekä Stetson-Harrison -menetelmän perusteella valitsimme mahdollisten keittiötoimittajien "short listille" neljä yritystä, joiden kanssa olemme käyneet tekemässä suunnitelman uudesta keittiöstä. Prosessin alussa itsellämme oli jo melko vahvat näkemykset siitä, miten vaikkapa kaapit tai kodinkoneet tulisi sijoitella, mutta on ollut virkistävää huomata, että keskustelu alan ammattilaisten kanssa on avannut omaa ajattelua hyväksymään myös muita näkemyksiä.
Muutamia kuvia keittiön nykytilasta edellisestä blogikirjoituksesta |
Keittiö sinänsä ei ole valtaisan suuri ja sijoitetaan kylmälaitteita lukuunottamatta yhdelle, 3300 mm pitkälle seinälle. Suunnittelukierroksen kuluessa itselläni on vahvistunut ajatus siitä, että keittiössä tulisi olla yksi mahdollisimman pitkä työskentelytaso. Jostain syystä yksikään keittiötoimittaja ei ole ensimmäisissä ehdotuksissaan ajatellut asiasta samalla tavalla, vaan keittiötaso on jaettu suhteellisen tasan tiskialtaan ja liesitason toimiessa väliasemina. Toinen työskentelytasoon liittyvä ajatus on liesitason (ei altaan) sijoittaminen työskentelyalueen toiseen päähän, jotta sitä voidaan tarvittaessa käyttää ylimääräisenä laskutasona. Lisäksi itselleni tuntuisi luonnolliselta sijoittaa pisin työskentelyalue ikkunan viereen, jotta ruokaa laittaessa olisi mahdollista nauttia ulkoa tulevasta luonnonvalosta. Näiden ajatusten perusteella keittiötaso asettuisi muotoon (ikkunasta päin katsottuna): työskentelytaso, liesi, laskutaso, allas, lasku-/lyhyempi työskentelytaso.
Rajoitteita eri elementtien sijoitteluun asettaa lähinnä keittiön viemäriputkisto, joka sijaitsee n. 1300 mm päässä keittiötason päässä sijaitsevasta hormistosta. Käytännössä allas tulisi asettaa melko lähelle nykyistä viemärivetoa, jotta ylimääräisiltä putkitöiltä vältytään. Lisäksi astianpesukonetta ei ole mahdollista sijoittaa viemäriputken kohdalle, mutta muuten sen sijoitteluun ei ole suuria rajoitteita, koska tulo- ja poistoputket voidaan tarvittaessa kuljettaa sokkelissa. Näyttää tosin käyvän niin, että tiskikone saa paikan vesialtaan viereisestä kaappielementistä.
Alunperin ajattelimme keittiöön mahdollisimman pitkälle tasalevyisiin, 600 mm leveisiin kaappielementteihin pohjautuvaa ovijakoa, mutta pitkän työskentelytason toiveen täyttäminen näyttää edellyttävän alkuperäisestä ovijakoajatuksesta luopumista. Loppujen lopuksi tämä on ehkä hyväkin asia, sillä näin keittiö tuntuu saavan hieman elävämmän ilmeen. Lopullisen ovijaon päättäminen on vielä kesken, mutta kunhan se (toivon mukaan) saadaan viimeisteltyä viikonlopun aikana, on edessä vielä lopullinen päätös materiaaleista sekä kaappien sisuksista. Lähtökohtaisesti ajatuksena on yläkaappien pitäminen oikeasti kaappeina ja alakaappien toteuttaminen erilaisina sisälaatikostoina.
Keittiön (ja koko asunnon) yllä leijuu huoli säilytystilan riittämättömyydestä, mutta emme kuitenkaan halua tehdä ratkaisuja pelkästään tämän perusteella. Toisin sanoen säilytystila voitaisiin maksimoida rakentamalla keittiötason yläpuoliset kaapit kattoon asti, mutta mielestämme keittiön yleisilmeestä tulisi tällöin tarpeettoman raskas. Jonkinlainen kompromissi kaappien korkeuden suhteen on siis edessä, mutta lopullinen päätös on vielä tekemättä.
Keittiön (ja koko asunnon) yllä leijuu huoli säilytystilan riittämättömyydestä, mutta emme kuitenkaan halua tehdä ratkaisuja pelkästään tämän perusteella. Toisin sanoen säilytystila voitaisiin maksimoida rakentamalla keittiötason yläpuoliset kaapit kattoon asti, mutta mielestämme keittiön yleisilmeestä tulisi tällöin tarpeettoman raskas. Jonkinlainen kompromissi kaappien korkeuden suhteen on siis edessä, mutta lopullinen päätös on vielä tekemättä.
Keittiökoneet
Alunperin ajattelin keittiökoneiden valinnan olevan suhteellisen suoraviivaista puuhaa ja itseni kaltaiselle teknologiaintoilijalle jopa jollain lailla mukavaa ajankulua. Todellisuus on kuitenkin osoittautunut toiseksi.
Kylmäsäilytystilan suhteen itselläni on ollut selkeä visio sekä pakastin- että kylmäkapasiteetin selkeästä kasvattamisesta. Edellisessä asunnossa totuimme kylmäkellarin käyttöön ja esimerkiksi kesän aikana säilötyt hillopurkit on ollut kätevä säilyttää kellarissa ja hakea jääkaappiin täydennystä aina tarpeen vaatiessa. Uudessa asunnossa kylmäkellaria ei ole ja tätä puutetta on tarpeen ainakin osittain kompensoida asunnon oman kylmälaitteen tilavuutta kasvattamalla. Toisaalta taas tähän asti käytössä olleiden jääkaappipakastimien pakastinlokero on auttamatta liian pieni ja pakastettavan ruoan suhteen täytyy tehdä jatkuvasti jonkinlaista priorisointia.
Kesän mökkireissun ja asuntomessuilla käynnin jälkeen olemme koko ajan ajatelleet kylmälaitteeksi Festivon kylmiöpakastinta, eikä mieli ole keittiön suunnittelun kuluessa juurikaan muuttunut. Suurimmiksi hankinnan hidastimiksi ovat muodostuneet suhteellisen korkea hinta sekä normaalia jääkaappia n. 200 mm suurempi korkeus, joka tekee laitteesta melko massiivisen kokoisen. Pitkällisen arpomisen jälkeen päädyimme viimein tekemään tilauksen kyseisestä laitteesta, saatuamme mielestämme järkevän tarjouksen Habitare-messuilta. Nyt on ainakin peli avattu hankintojen suhteen eli ensimmäinen askel on otettu. Tilauksen voi toki vielä purkaa, mikäli mieli lähiaikoina muuttuu tai haluamme loppujen lopuksi jonkin toisen ratkaisun kylmäsäilytykseen.
Liesitason kriteerit ovat keittiötason koneista selvästi helpoiten määritellyt. Induktio, 600 mm leveä, slider-ohjaus, eikä metallikehystä. Spekseihin sopivia laitteita onkin löytynyt melkoinen joukko ja tällä hetkellä arvotaan lähinnä sitä, tarvitaanko neljä keittoaluetta vai riittäisikö kolme?
Astianpesukoneen kohdalla alkaa valinnan vaikeus jo hiipiä esiin. Kävin katsomassa tarjontaa sekä Mielen galleriassa että Bosch-Siemensin Showroomissa. Pikku hiljaa kuva tiskikoneen sisuskaluista alkaa muodostua, mutta silti malleja erilaisin toiminnoin ja lisävarustein on pilvin pimein. Astianpesukone on keittiökoneista ainoa, jonka olemme ajatelleet asentaa kalusteoven taakse, joten tämä onneksi rajaa mahdollisuuksien joukkoa jonkin verran.
Uunien kohdalla huomasin olevani kaikkein eniten ulkona nykymallien toiminnallisuuksista. Omaan kokemukseen pohjautuen uunien teknologinen huippu on ollut kiertoilman käyttö. Pyrolyyttisestä puhdistuksesta olin kuullut jo ennestään suhteellisen paljon ja tuote-esittelyiden jälkeen alan olla entistä vahvemmin sitä mieltä, että tästä ominaisuudesta kannattaa ehkä maksaa muutama euro ylimääräistä.
Tämän jälkeen onkin paletti täysin auki. Pitääkö uunissa olla paistolämpömittari lihalle? Entä kosteuspaisto-ominaisuus tai höyrykypsennyksen mahdollisuus? Teleskooppikannattimet? Jaettava uunitila? Valmiita paisto-ohjelmia?
Valintaa ei helpota normaali ominaisuuksien kertyminen europinon kasvaessa, vaan samalla rahamäärällä saa eri valmistajien uuneissa erilaiset ominaisuudet. Lisäksi ei pidä unohtaa esteettisiä seikkoja eli kuinka tyylikkäältä uuni näyttää keittiön kaappien keskellä. Sama tietenkin koskee kaikkia muitakin laitteita.
Lukuisien tuote-esittelyjen, kodinkoneliikekäyntien sekä käynnissä olevien tarjouskampanjoiden perusteella mahdolliset mallit ovat rajautuneet melko suppeaksi joukoksi ja tällä hetkellä vain odotellaan eri myyjätahojen tarjouksia. Helpointa tietenkin olisi ostaa kodinkoneet pakettina keittiötoimittajalta, mutta valitettavasti perusluonteeni tekniikkahankintojen suhteen vaatii asiaan perehtymistä ja näennäisesti "parhaan" valinnan tekemistä. Jälkikäteen katsottuna voi yleensä todeta valintakriteereiden olleen vain osittain rationaalisia, mutta harvemmin olen joutunut tehtyjä valintoja katumaan. Toivottavasti tällä kertaa käy samoin.
Loppusanat
Keittiön suunnittelu ei siis edelleenkään ole lopussa, mutta maalisuora sentään jo häämöttää. Kuten alussa totesin, asettaa toimitusajan pituus jonkinlaisen määräajan valinnan tekemiselle, eikä asiaa voi enää lykätä kovinkaan kauas. Muutamat yksityiskohdat odottavat edelleen ratkaisua, mutta pyrimme tekemään lopulliset päätökset keittiötoimittajasta, ovijaosta, kaappien sisuksista, materiaaleista sekä kodinkoneista viimeistään ensi viikon aikana. Tämän jälkeen on toivottavasti jotain lukittuna remonttisuunnitelmassa ja voimme siirtyä eteenpäin seuraavaksi ratkaisua vaativiin haasteisiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti