lauantai 28. syyskuuta 2013

Ei taida onnistua

Remontti on edelleen suunnitteluvaiheessa ja parhaillaan päästään lähemmäksi sekä varsinaista aloituspäivää, lopullista projektisuunnitelmaa että päätöstä keittiötoimittajan valinnasta. Jo tässä vaiheessa on kuitenkin selvää, että pelkästään kustannussyistä aivan kaikkea ei pystytä toteuttamaan ennen sisäänmuuttoa, eikä kaikkia tarvittavia lisäkalusteita tulla hankkimaan ennen kuin asunnossa on asuttu tovi.

Parvekelasitusta tuskin tullaan asentamaan ennen kevättä, kylpyhuone jää toistaiseksi hempeän siniseksi ja hyvin todennäköisesti myös jalkalistojen asentaminen jää allekirjoittaneen vastuulle odottamaan sopivaa ajankohtaa. Vaimo joutunee tinkimään Timberwisen superparketista ja tilalle etsitään jotain vähän edullisempaa. Jäämme myös ilman pesutornia ja pyykkisouvi yritetään hoitaa taloyhtiön tiloissa.

Makuuhuoneen kattoon ei myöskään hankita uutta valaisinta heti, mutta lastenhuone tuskin pärjää ilman valoja. Olohuoneeseen ei hankita isännän haluamaa nojatuolia, eikä työhuoneeseen uutta radiota. Vanha matto saa edelleen kelvata olohuoneen lattian peitoksi ja ruokapöydän ääressä istutaan samoilla keittiön tuoleilla kuin tähänkin asti. Habitaresta löytyi kiva seinäkello ja hintaluokkakin liikkui oikeissa nollamäärissä. Nollien edessä oleva numero valitettavasti oli pari pykälää liian korkealla. Etsintä siis jatkuu.

Itseäni ei niinkään häiritse yllä mainittujen asioiden puuttuminen remontin päättyessä, kunhan toteutetut asiat on tehty hyvin, eikä niiden toteutustapaa tarvitse harmitella jälkikäteen. Pyrimme ensi alkuun panostamaan oleellisimpiin asioihin ja jatkamaan yksityiskohtien hiomista muuton jälkeen. Tällä haavaa olemme ajatelleet tämän asunnon toimivan kotinamme seuraavat 10 vuotta, joten aikaa viimeistelyyn on kyllä.

Remontin kustannusarviota hioessa alkaa käydä selväksi, mitkä osiot ovat meille oikeasti tärkeitä ja mistä ollaan tarvittaessa valmiita tinkimään. Esimerkiksi keittiö pystyttäisiin rakentamaan tarvittaessa todella halvalla, mutta koska kyseessä on molempien mielestä ehkä koko asunnon tärkein tila, ollaan sen rakentamiseen valmiita myös panostamaan rahallisesti. Toisaalta on palkitsevaa havaita, että omaa aikaansa ja vaivaansa uhraamalla on mahdollista saada sekä kustannussäästöjä että itselle mieluisampia ratkaisuja. Hyvänä esimerkkinä toimivat vaikkapa keittiön kodinkoneet, joista kaikki keittiötoimittajat ovat tehneet erilaisia pakettitarjouksia. Ensi katsomalta kokonaissummat ovat vaikuttaneet houkuttelevan edullisilta, mutta lähemmin tarkasteltuna eivät koneiden ominaisuudet kuitenkaan ole vakuuttaneet. Kodinkoneliikkeissä ja messuilla juoksemalla on löytynyt itseä tyydyttävät mallit ja liikkeiden keskinäinen kilpailutus on saanut hinnat kohdilleen eikä koneiden lopullinen yhteishinta näytä muodostuvan keittiöliikkeiden paketteja korkeammaksi.

Tällä hetkellä kuitenkin ollaan kustannusarviossa vielä melko reilusti alunperin kuvitellun rajan väärällä puolella ja säästökohteiden kartoitus jatkuu. Remontin alussa tehtävästä purkamisesta olemme ajatelleet hoitaa osan omin käsin, koska uskomme taitojen riittävän jotenkuten rikkomiseen, vaikka rakentamisen jätämmekin suosiolla ammattilaisille. Tehtävän työn laajuudesta sekä materiaalivalinnoista pystytään jonkin verran tinkimään, jotta päästään lähemmäksi kipurajaa. Valitettavasti olemme vaimoni kanssa melko tarkkoja hankittavien tavaroiden ja materiaalien suhteen, joten on mielenkiintoista nähdä, mihin lopullinen kustannusarvio asettuu. 

Päivät kuluvat ja avainten käteen saaminen lähestyy. Varmaa on, että remontti alkaa, mutta nähtäväksi jää, mitä kaikkea sen aikana toteutetaan ja mihin yksityiskohtiin panostetaan.

4 kommenttia:

 1. Jos kaipaatte spurguapua, niin hihkaiskaa. Purkamisessa uskaltaa tarjota apuansa auliimmin kuin rakentamisessa :)

  VastaaPoista
 2. Hep! Kyllä apu kelpaa, totta kai. Purkuhommat olisi tarkoitus hoitaa ensi viikon aikana, mahdollisesti jo huomisesta alkaen. Ihan omien aikataulujen mukaan saa tulla mukaan rikkomaan.

  VastaaPoista
 3. Vaihdetaanko tiistai-illan säbä työkalujen kanssa uudessa kämpässänne heilumiseen? Voin validoida monet pelimiehistä hyviksi rikkomaan paikkoja, jopa suunnitellusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä. Lisätään reseptiin vielä kori kaljaa sekä piikkausterä poravasaraan ja menestys on taattu.

   Päästiin itse asiassa melko pitkälle purkuhommissa tänään. Kauhean paljon pidemmälle ei todennäköisesti voida päästäkään, ennen kuin on joku jätelava, johon puretut kamat voidaan kantaa. Keskiviikkona jatkunee jollain panoksella.

   Poista