perjantai 15. marraskuuta 2013

Vaatehuonetta ja narikkaa

Tajusin aivan yllättäen, että asunnon muutostöiden esittely jäi aikanaan puutteelliseksi ja vaatehuoneen sekä narikan muodostama kokonaisuus jäi kokonaan käsittelemättä.

Asuntoa ostaessa mielessä pyöri villejä visioita siitä, kuinka koko häkkyrä keskeltä huoneistoa puretaan suurilta osin pois ja tilalle rakennetaan jotain hienoa. Tarkoitus oli suurentaa eteistä poistamalla vaatehuone kokonaan ja rakentamalla narikka eteisen ja ruokailutilan välisen käytävän suuntaiseksi. Pikku hiljaa kaikista ideoista luovuttiin ja lopulta jäi myös suunnitelmissa pitkään ollut astiakaapin erottaminen vaatehuoneesta ruokailutilaan pois työlistalta. Kaiken piirtämisen ja pyörittelyn lopputuloksena ainoa muutos pohjapiirroksen oli narikan vasemmanpuoleisen seinän pidentäminen noin yhden tiilen verran, jotta saatiin molemmat seinät samalle tasolle.
Vaatehuoneen ovelta katsottuna vasen takanurkka piti erottaa ruokailutilaan aukeavaksi kaapiksi, mutta tästä ideasta luovuttiin. Kuvan vasemmassa ylälaidassa oleva kaappi muokataan aukeamaan oikeakätisesti ja sisuksiin rakennetaan astiakaappi. Narikan vasenta seinää jatkettiin harmaalla merkityn pätkän verran.


Alunperin en ollut kovin innokas vaatehuoneen säilyttämisen suhteen, sillä edellisessä asunnossa vaatehuone muistutti lähinnä romuvarastoa, jossa tavaraa oli tungettu pikkuhiljaa käytävälle, kunnes ovi ollut tullut vastaan. Loppujen lopuksi emme kuitenkaan keksineet tilalle mitään toimivampaa ratkaisua, joten vaatehuone säilytettiin sellaisenaan. Hyllyryngot tosin purettiin pois, mutta tila itsessään on saman muotoinen kuin ennenkin. Asunnossa säilytystilan rajallisuus kieltämättä on iso huolenaihe, joten tältä kannalta vaatehuoneen säilyttäminen puolustaa paikkaansa. Haasteeksi jää siis säilytettävän tavaramäärän karsiminen sekä vaatehuoneen käyttöperiaatteiden muuttaminen. Molemmissa riittää tekemistä.

Toki vaatehuone on tarkoitus modernisoida siinä missä muutkin tilat. Olemassa olevan valaisimen rinnalle asennetaan toinen, jotta saadaan kunnollinen valo myös vaatehuoneen perälle (nurkan taakse). Vanhat kalustelevystä rakennetut hyllykokonaisuudet purettiin jo remonttiprojektin alussa (Kiitos Katri) ja tilalle rakennetaan Elfan säilytysjärjestelmistä kokonaisuus, joka sisältää lähinnä vaatetankoja sekä säilytyskoreja. Alunperin siivouskomeroksi tarkoitettu käytäväkaappi hyödynnetäänkin astioiden säilyttämiseen, joten siivousvälineet on tarpeen varastoida vaatehuoneen puolelle. Tämän palapelin kokoaminen on vielä alkutekijöissään, eikä sitä varsinaisesti voida toteuttaakaan, ennen kuin pintatyöt on vaatehuoneen puolella tehty.

Tunnelmakuvia osittain puretusta vaatehuoneen kaapistosta


Narikan olemme ajatelleet kätkeä verhon taakse ja toivelistalla olisi löytää sinne vetolaatikot jokaisen perheenjäsenen pipoja ja hanskoja varten sekä ainakin yksi ylimääräinen esimerkiksi kauppakasseille. Muuten ratkaisu tulee olemaan melko perinteinen yhdistelmä hattuhyllyä, vaatetankoa sekä kenkätelinettä. Aiempaan verrattuna tilanne paranee jonkin verran, sillä nyt narikan syvyydeksi saadaan noin 50 cm, aiemman 35 cm sijaan. Käytävä toki kapenee, mutta narikan käytettävyys paranee.

Narikasta ei harmillisesti löytynyt kunnollista "ennen"-kuvaa. Tässä vaiheessa peililiukuovet, vaatetanko ja muut kilkkeet oli jo purettu ja jäljellä oli enää paljas tila.
Kuinka tylsää ja mielikuvituksetonta jättää kaikki loppujen lopuksi ennalleen. Toisaalta, miksi muuttaa, jos ei parempaa ole mielessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti