keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Aikalisä

Mitään isompia sitten edellisen päivityksen ei ole tapahtunut, mutta jotain sentään. Antenni-, sähkö-, ja datakaapelit ovat löytäneet paikkojaan lattialta, seinistä ja katosta. Lattian käyttäminen johtovetojen tekemiseen on ollut erityinen huolenaihe tilaajapuolelle lattialämmitysputkien takia, mutta väliseinien ja kynnyksien alta paljastuneet urat on joka tapauksessa pyritty hyödyntämään, jotta tarpeettomia koloja seiniin ei ole tarvinnut tehdä.

Piuhat on aseteltu paikoilleen ja odottavat lopullista kytkentää.

Kaapeleita risteilee lattialla, seinissä ja katossa.


Kattoakin on jouduttu parissa paikassa urittamaan ja omat haasteensa on tässäkin. Kattobetonin alimmat raudoitukset kulkevat verrattain pinnassa ja tästä johtuen urien kulkusuuntaa on jouduttu pohtimaan tarkasti ja tarvittavat urat tekemään pääsääntöisesti käsipelillä.

Keittiön osalta saimme lopultakin viimeisteltyä tilauksen myös yläkaappien osalta. Samanaikaisesti saimme tehtyä päätöksen myös keittiön välitilan valaisimista sekä yläkaappien päälle tulevista tunnelmavaloista. Näiden varsinainen tilaus on tosin vielä kesken. Samoin tekemistä vaille valmiina on altaan sekä hanan hankinta, vaikka näistäkin päätökset on tehty jo aikoja sitten.

Näkymä ruokailutilasta olohuoneeseen päin.
Remontissa on tähän mennessä ollut omat vastoinkäymisensä ja viivytyksensä, mutta pääurakoitsijan mukaan kaikki sujuu edelleen tavoiteaikataulun mukaisesti. Kaikesta huolimatta päätimme ottaa itse pienen aikalisän ja päädyimme lykkäämään muuttoa vuodenvaihteen yli. Syitä tähän on muutamia:

Taustalla pienin makuuhuone, etualalla käytävä eteisestä ruokailutilaan.
Tällä hetkellä tuntuu, että projektissa on jo käytetty riittävästi varoaikaa ensimmäistä sähköurakoitsijaa odotellessa ja kaiken muun, tilaajasta johtuvan, säädön parissa. Mikäli kohdalle vielä sattuisi jotain vastoinkäymisiä vaikkapa keittiön toimituksen, putkimiehen aikataulujen tai jonkin muun, yllätyksenä tulevan viivästyksen johdosta, joutuisimme muuttamaan keskelle remontinalaista asuntoa. Tämä saattaisi olla vielä mahdollista kahden aikuisen tapauksessa, mutta toinen mokoma päälukuun lisää pikkulasten muodossa ja yhtälö tuntuu jo liian hankalalta.

Toinen päätökseen vaikuttanut syy on taloudellinen. Keventämällä projektin toteutusaikataulua helpotamme omaa verosuunnitteluamme, kun osa töistä pystytään siirtämään aivan vuoden loppuun tai ensi vuoden alkuun. Remontti on suuruusluokaltaan sillä tasolla, että verotukseen kelpaavia kotitalousvähennyksiä riittää varmasti kahdellekin vuodelle. Urakoitsijan kanssa on jo avattu keskustelut siitä, mitä töitä voidaan järkevimmin siirtää uuden vuoden alkupäiville ja myös heidän päässään aikataulun höllentämiseen on suhtauduttu positiivisesti. Kääntöpuolena projektin venyttämisessä on yhden kuukauden ylimääräinen vuokranmaksu, mutta tämän olemme valmiita maksamaan omien hermojemme säästämiseksi.

Viimeinen, vaan ei vähäisin, syy on joulu. Mikäli remontti olisi valmistumassa minkä tahansa muun kuukauden keskellä, olisimme todennäköisesti viimeiseen asti pitäneet kiinni muuttopäivästä ennalta kaavaillun aikataulun mukaisesti. Totesimme kuitenkin, että joulun ajan elämysten tarjoaminen sekä lapsille että vanhemmille on perheessämme sen verran suuressa arvossa, että emme halua viettää joulua edeltävää aikaa ensin pakattujen ja sitten purettujen muuttolaatikoiden keskellä, etsien piparimuotteja ja esiliinoja ympäri vierasta asuntoa. Vaikka nykyinen koti ei olekaan se paikka, jossa olimme suunnitelleet joulua viettävämme, on se kuitenkin jo tullut tutuksi ja tykötarpeet joulun viettoon löytyvät pienemmällä vaivalla.

Keventyneen aikataulun olemme ajatelleet hyödyntää mm. rakentamalla vaatehuoneen kaikessa rauhassa valmiiksi ja kasaamalla kirjahyllyt ennen muuttolaatikoiden sisäänkantoa. Tavaroiden purkaminen ja taloksi asettuminen sujuu nopeammin, mikäli meillä on jo valmiiksi paikat, joihin maallinen mammona voidaan sijoittaa.

Olohuoneen ja makuuhuoneen välinen nurkka. Taustalla tuleva lastenhuone.
"Jouluksi kotiin"-tavoite ei siis toteudu. Pieni pettymyksen peikko toki nostaa päätään, vaikka päätös syntyikin vapaaehtoisesti, eikä mitään pakkoa asiaan ollut. Samalla olo on kuitenkin helpottunut ja voimme viettää joulua rauhassa ilman stressiä muuton järjestelyistä.

Vaikka välitön kiire helpottaakin jonkin verran, on edessä vielä rattoisia hetkiä parketin valinnan, vaatekaappien tilauksen, keittiön asennuksen, sähkötöiden viimeistelyn ja lukuisien muiden pikkujuttujen parissa. Toivon viettäväni satunnaisia iltoja miettimättä remonttiasioita, mutta tiedän, että totuus on suurella todennäköisyydellä jotain ihan muuta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti