sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Makuuhuoneiden muutostyöt

Yksi syy uuden asunnon hankintaan oli yhden lisämakuuhuoneen tarve. Tämä tarve ei ehkä ole täysin ajankohtainen juuri nyt, sillä tarkoitus on edelleen laittaa lapset jakamaan yksi huone ainakin siihen asti, että esikoisemme aloittaa koulutaipaleensa. Siihen saakka kolmas makuuhuone saa toimia työhuoneena ja tarvittaessa vieraiden majapaikkana.

Pienimmälle makuuhuoneelle (mh3) ei voida ikkunajaon takia tehdä oikeastaan mitään. Harkitsimme väliseinän osittaista avaamista ja liukuoven asentamista, mutta tästä ajatuksesta luovuttiin sekä kustannus- että käytettävyyssyistä.

Kahden suurimman makuuhuoneen väliseinä koostuu nykyisellään kiinteistä kaappielementeistä, jotka ovat itse asiassa ikäänsä nähden loistavassa kunnossa, mutta eivät mielestäni vastaa käytettävyydeltään nykyisiä säilytysratkaisuja. Lisäksi keskimmäisessä makuuhuoneessa nykyiset kaapit hankaloittavat huoneen kalustettavuutta, koska kaappien eteen ei kummoisia rakennelmia pysty asentamaan, jotta kaapin ovet edelleen pääsevät aukeamaan. Tarkoitus on siis purkaa sekä kaapit että nykyinen väliseinä ja rakentaa uusi väliseinä siten, että vapautuva tila suurentaa keskimmäistä huonetta. Uudet kaapit kootaan olohuoneen vastaiselle seinälle, tällä haavaa vain isoimpiin makuuhuoneisiin.

Makuuhuoneiden nykyinen pohjaratkaisu vasemmalla, tuleva oikealla. Klikkaa kuvat suuremmaksi.


Ensi alkuun suurin makuuhuone (mh1) kalustetaan lastenhuoneeksi ja keskimmäisestä tulee vanhempien makuuhuone. Väliseinän siirron myötä huoneessa on juuri ja juuri riittävästi tilaa parisängylle (pääty väliseinää päin) sekä kulkutilalle jalkopäässä.

Perinteisesti vanhempien huone olisi asunnon suurin makuuhuone, mutta järkevästi ajatellen lähes kaikki, mitä vanhemmat tekevät makuuhuoneessa, tehdään sängyssä. Näin ollen vanhempien todelliset tilavaateet ovat melko vaatimattomat. Lapsilla sen sijaan on lelunsa ja leikkinsä, jotka vaativat loputtoman paljon tilaa ja leviävät yleensä koko kodin alueelle. Olisi kuitenkin hienoa, jos edes öisin leikkikalut olisi mahdollista pakata niille kuuluville paikoilleen pois näkyviltä. Oletettavaa kuitenkin on, että vuosien saatossa huonejärjestys tulee muuttumaan, kun lapset jossain vaiheessa muuttavat omiin huoneisiinsa.

Makuuhuoneiden tilasuunnitelman viimeistelyn myötä jäljellä on enää narikan ja vaatehuoneen muodostaman kokonaisuuden ratkaisu. Näillä näkymin näiden lopullinen sijoittelu tulee noudattamaan melko pitkälle olemassa olevaa ratkaisua, mutta mietintä jatkuu edelleen. Palataan näihin, kunhan jotain raportoitavaa on.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti