lauantai 12. lokakuuta 2013

Yllätys, yllätys

Vaikka remonttiprojektimme ei suuruusluokaltaan ehkä vedäkään vertoja esimerkiksi omakotitalon rakentamiselle, on se kuitenkin laajudeltaan sitä luokkaa, että en missään vaiheessa olettanut sen sujuvan lähdöstä maaliin saakka ilman minkäänlaisia yllätyksiä tai vastoinkäymisiä. Ensimmäiset yllätykset tulivat vastaan jo purkuvaiheessa, mutta onneksi kaikki eivät olleet luonteeltaan negatiivisia ja toistaiseksi ollaan selviydytty eteenpäin ilman muutoksia suunnitelmiin tai merkittäviä lisäkustannuksia.

Ensimmäiset odottamattomat seikat yllättivät positiivisesti. Purettaessa putkiremontin yhteydessä asennettuja johtolistoja lattianrajasta, kävi ilmi, että toimivia dataportteja löytyykin yhden sijasta kaksi. Jostain kumman syystä nämä on asennettu vieretysten, mutta niiden siirtämisen ei silti luulisi olevan ylivoimainen työ. Lisäksi johdot on tuotu suhteellisen nätisti makuuhuoneiden ulkoreunaa pitkin, joten lisäporttien asentaminen saman reitin varrelle onnistunee jotenkin. Myös antennijohto näytti kulkevan samaa reittiä, joten tämänkin pikkutyön aiheuttamilta kustannuksilta taidetaan välttyä.

Lisää hyviä uutisia saatiin, kun tulokset asbestitutkimuksesta saapuivat alkuviikosta. Remonttiurakoitsija ei itse asiassa uskonut asbestia löytyvänkään, mutta halusimme kuitenkin varmistaa asian, jotta mahdollisilta terveydellisiltä riskeiltä vältyttäisiin. Tutkitutimme palasen parketin alta löytyvästä linoleum-matosta sekä keittiön muovimaton liimasta, mutta kummastakaan ei löytynyt merkkejä asbestista. Tämä helpotti loppuja purkutöitä huomattavasti.

Myös käytöstämme poistuvien rakennusmateriaalien ja kodinkoneiden menekki on yllättänyt iloisesti. Edellisessä tekstissä kerroin jo vanhojen vaatekaappien ja parketin uusista sijoituspaikoista, mutta myöhemmin viikolla laitoimme ilmoitukset myös vanhasta jääkaapista ja hellasta. Molemmista tuli kyselyitä alle tunnin kuluttua ilmoituksen jätöstä ja jääkaappi käytiin hakemassa uuteen kotiin jo seuraavana päivänä. Sen lisäksi, että mieltä lämmittää tavaran päätyminen uudelleen käyttöön, on tällä myös jonkinlainen euromääräinen vaikutus remontin jätemaksuissa.

Isoin ja eniten harmaita hiuksia aiheuttanut yllätys löytyi kuitenkin entisen liinavaatekaapin ja jääkaapin takaa. Purkuvaiheessa huomasimme viattoman näköisen putkenpätkän, joka kulki kätevästi noin 10 cm irti seinästä, osapuilleen 25 cm korkeudessa. Mikäli osoittautuisi, että kyseinen, reilun metrin mittainen putki olisi edelleen käytössä, tarkoittaisi tämä käytännössä koko keittiösuunnitelmamme laittamista uudelleen pöydälle. Juuri tuolle paikalle olimme ajatelleet kylmälaitteen asentamista ja nykyiset kylmäkoneet ovat syvyydeltään selvästi paikalla ollutta suurempia.

Putki vanhan jääkaapin takana, näkymä käytävältä ja lähikuva liinavaatekaapista. Kuvat voi suurentaa klikkaamalla.Asiaa lähdettiin selvittämään taloyhtiön teknisen isännöitsijän kautta ja kaikeksi onneksi hän osoittautui kärsivälliseksi ja avuliaaksi henkilöksi. Ilmeisesti taloyhtiön arkistoista löytyy materiaalia talon asioista eri muodoissa ja loppujen lopuksi saimme tuomion vuoden 1999 lattialämmityksen korjauksen dokumentaation perusteella. Tämän tiedon nojalla putki on lattialämmityksen poistoputki, jonka voisi toki siirtää, mutta kokonaiskustannus järjestelmän ilmauksineen saattaisi kohota verrattain korkeaksi.

Onneksi emme uskoneet ensimmäistä mielipidettä, vaan laitoimme asiasta kyselyn samassa rapussa asuville hallituksen jäsenille. Ensimmäisen vastauksen perusteella koko lattialämmityksen tulo- ja poistoputkisto olisi uusittu pari vuotta sitten putkiremontin yhteydessä ja kyseinen putki poistettu käytöstä. Seuraava vastaus vahvisti kuvaa, sillä toinen naapuri oli havainnut samaisen putken omassa asunnossaan olevan irti toisesta päästään ja sahannut mokoman kiusankappaleen kokonaan pois. Kun vielä saimme omilta remonttimiehiltämme tiedon, että putki oli meidänkin asunnossamme katkaistu hormiston puolelta, eikä putkea selvästikään käytetty ainakaan veden kuljettamiseen, antoi tekninen isännöitsijä viimein luvan putken poistamiseen. Seuraavan kerran asunnossa käydessämme oli putki poikkaistu molemmista päistään ja tilalla oli siistimistä vaille valmis tila kylmälaitteita varten.

Toistaiseksi olemme siis selvinneet helpolla, eikä isompia vastoinkäymisiä ole tullut eteen. Toivotaan, että sama trendi jatkuu loppuun saakka ja remontti valmistuu aikataulusta edellä sekä kustannusarviota edullisemmin.

Missä on lähin pöytä...? Kop kop.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti